Wanneer valt een vloer onder een bouwdepot?
Een eigen woning is voor veel mensen een droom of een doel wat ze willen bereiken. Logisch, een eigen woning kun je naar eigen inzicht en zonder bemoeienissen van anderen verbeteren en verbouwen.
Als je een woning aankoopt, heb je misschien grootste plannen om te verbouwen. Wanneer je een hypotheek afsluit of je hebt een bestaande hypotheek, is er de mogelijkheid om een bouwdepot af te sluiten.
Het bouwdepot is ervoor bedoeld om de rekeningen die met de (ver-)bouw van je woning of met energiebesparende maatregelen te maken hebben te financieren.
Voorbeelden zijn het plaatsen van een nieuwe keuken of het plaatsen van een dakkapel, het aanbouwen van een garage of andere aanpassingen aan je woning.
Het bouwdepot wordt alleen dan verleend, wanneer de kwaliteit van je woning verbetert en de waarde ervan toeneemt. Ook achterstallig onderhoud kan hiermee worden gefinancierd, maar ook de kosten van de aannemer, elektricien of loodgieter worden het het bouwdepot betaald.
Kan een vloer uit het bouwdepot worden gefinancierd?
Helaas is het niet altijd duidelijk wat er precies uit een bouwdepot mag worden gefinancierd. Met name over vloeren bestaat onduidelijkheid. Die onduidelijkheid zullen we onderstaand proberen weg te nemen.
Hiervoor volgen we de richtlijnen die verzekeraars hebben opgesteld ten aanzien van de definitie wat onder de opstal (je woning) en wat onder de inboedel (alle losse zaken in je woning) valt.
Wat is opstal?
Alles wat aan je huis vastzit en wat je niet zonder dat het beschadigd raakt los kunt maken of weg kunt halen, behoort tot de opstal. Alle vloeren die onder het begrip opstal vallen, kunnen dus uit een bouwdepot worden gefinancierd.
Wat is inboedel?
Alles wat niet aan je huis vastzit en wat je wel zonder dat het beschadigd raakt los kunt maken of weg kunt halen, behoort tot de inboedel.
Welke vloeren behoren tot de opstal?
Alle vloeren die aan de woning vastzitten, dus gespijkerd, gelijmd, geniet of genageld, bijvoorbeeld een parketvloer, een tegelvloer of een gietvloer. Let op, een parketvloer die zwevend is gelegd en eenvoudig zonder schade aan vloer of muren toe te brengen kan worden verwijderd, valt onder de inboedel en kan dus niet uit een bouwdepot worden gefinancierd. Is de parketvloer echter op de ondervloer verlijmd of genageld, kan deze wel worden gefinancierd. Hetzelfde geldt voor laminaat. Als het laminaat zwevend is gelegd en eenvoudig en zonder schade te verwijderen is, is het inboedel, is het verlijmd dan wordt het als opstal beschouwd.
Zachte soorten vloerbedekking zoals vinyl, tapijt of linoleum vallen, ongeacht of er wel of geen lijm is gebruikt, altijd onder de inboedel en kunnen dus niet uit een bouwdepot worden gefinancierd.
Samenvattend
Tegelvloer -> opstal -> te financieren uit bouwdepot
Gietvloer -> opstal -> te financieren uit bouwdepot
Parketvloer verlijmd of genageld -> opstal -> te financieren uit bouwdepot
Laminaat verlijmd -> opstal -> te financieren uit bouwdepot
Parketvloer zwevend -> inboedel -> niet te financieren uit bouwdepot
Laminaat zwevend -> inboedel -> niet te financieren uit bouwdepot
Vinyl, al dan niet verlijmd -> inboedel -> niet te financieren uit bouwdepot
Vloerbedekking of tapijt, al dan niet verlijmd -> inboedel -> niet te financieren uit bouwdepot
Linoleum -> inboedel -> niet te financieren uit bouwdepot
Raadpleeg bij twijfel en voordat je een vloer overweegt aan te schaffen altijd de hypotheekverstrekker of de door jou beoogde vloer al dan niet uit het bouwdepot kan worden gefinancierd.