Wat is vloerverkoeling?

Vloerverwarming is een fenomeen waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Anders ligt dat met vloerverkoeling. Dit is een relatief onbekend soort vloer, dat de laatste jaren echter flink aan populariteit aan het winnen is. Wat is vloerverkoeling precies? Hoe werkt dit vloersysteem? En wat zijn de voordelen van vloerverkoeling?

Wat is vloerverkoeling?

Vloerverkoeling is een speciaal type vloer, dat beschouwd kan worden als de omgekeerde variant van vloerverwarming. Wie deze vloersoort in zijn woning, bedrijf of kantoorpand laat inbouwen, heeft de garantie op een betonvloer of soortgelijke vloerconstructie die niet opwarmt bij warm weer. De betere soorten koelvloeren, zoals ze ook wel genoemd worden, koelen de vloerbodem bij warme temperaturen zelf licht af. Het resultaat hiervan is dat het in het betreffende pand een stuk aangenamer wordt qua temperatuur.

Hoe werkt vloerverkoeling?

Net als bij vloerverwarming zijn er bij gekoelde vloeren leidingen en buizen in de vloerconstructie aangebracht. Deze worden echter niet met warm, maar met koel water (tot maximaal 18 graden Celsius) gevuld. Het gevolg is dat de vloer koel blijft tijdens warmere dagen. Dit komt doordat het leidingwater onder de vloer koeler is dan de omgevingstemperatuur.

Dit zijn de voordelen waar je van profiteert

Het allergrootste voordeel van vloerkoeling is dat de atmosfeer in een woning, kantoorpand of bedrijfsruimte een stuk aangenamer wordt. De betere soorten vloerkoelingen kunnen de omgevingstemperatuur snel met enkele graden verlagen. En dat is natuurlijk heerlijk tijdens tropische dagen. Het is aanzienlijk minder benauwd in je woning!

Een ander pluspunt van vloerverkoeling is dat het water niet veel koeler hoeft te zijn dan de omgevingstemperatuur. Het gaat slechts om enkele graden koeler water. Dit iets koelere leidingwater heeft direct effect op de temperatuur in de betreffende ruimte. Het effect van vloerverkoelingssystemen is dan ook al snel merkbaar, zonder dat het water sterk afgekoeld hoeft te worden. Installateurs van vloerkoelingen adviseren om het leidingwater niet té koud te laten zijn, omdat er anders condensvorming optreedt. Door condensatie koelt de vloer minder goed. In de koelingssystemen zit een temperatuurmeter, die in de gaten houdt of het water niet te koel is.

Een voordelige keuze voor aanzienlijk meer comfort

Prettig aan de hedendaagse vloerverkoelingssystemen is dat ze er niet voor zorgen dat de luchtvochtigheid toeneemt. Daarvoor hoef je niet bang te zijn, omdat het om een gesloten systeem gaat. Verder is een vloer met waterverkoeling voordeliger dan de meeste mensen denken. Bezoek nu de website van een vloerspecialist en kijk wat er allemaal mogelijk is op het gebied van vloerverkoeling!

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken