Wat is egaliseren?

Vele mensen hebben er vast wel eens van gehoord. Het woord “egaliseren”. Maar wat is egaliseren? Als je aan de mensen vraagt wat hiermee bedoeld wordt, zal een zeer ruime meerderheid aangeven dat egaliseren betekent dat iets vlak gemaakt wordt of dat bijvoorbeeld een schuin aflopende vloer weer vlak wordt gemaakt. Niets is minder waar. Egaliseren is een onderdeel van het proces bij het leggen van een pvc vloeren. Tegenwoordig zijn er heel erg veel keuzes in pvc vloeren en wint het snel aan populariteit door onder andere het weinige onderhoud. Maar voor je zo’n strakke en duurzame vloer kan plaatsen moeten er nog wel een aantal stappen worden doorlopen. Welke stappen? En wat is egaliseren precies? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wat is egaliseren?

Het egalisatieproces bij pvc vloeren is een essentieel onderdeel bij het leggen van deze vloeren. Een pvc vloer is namelijk slechts enkele millimeters dik. Elke oneffenheid hieronder kan ervoor zorgen dat de vloer niet mooi en strak kan worden geplaatst. Daarnaast is het belangrijk dat de vloer goed verlijmd kan worden aan de ondergrond. Het verlijmen aan beton is erg lastig door stof, maar ook door het materiaal. Daarom heeft met een proces ontwikkelt waarmee de ondergrond goed voorbereid is en goed kan hechten met de pvc vloer. Het egaliseren is een onderdeel in dit proces en houdt in dat men egaline over een een betonnen ondergrond uitstrijkt van enkele millimeters dik. Hiermee wordt de ondergrond goed vlak en kan het goed hechten met de pvc vloer die hierop wordt gelijmd.

Hoe verloopt het proces?

Bij het plaatsten van een pvc vloer schuurt men eerst de betonnen ondergrond goed op. De oneffenheden worden hiermee verwijderd. Vervolgens verwijdert men het stof en smeert men hier een hechtlaagje op. Deze laag is nodig om de egaline, welke hierna wordt uitgesmeerd, goed kan hechten met de betonnen onderlaag. De egaline vormt vervolgens een vlakke en stofvrije laag, welke goed kan hechten met de pvc vloer door verlijming. Het resultaat: een strakke en vlakke pvc vloer die perfect is gehecht aan de onderlagen.

Wanneer is egalisatie nodig?

Het egalisatieproces is essentieel, wanneer je lang wil genieten van je pvc vloer. In vrijwel elke woning is dit proces nodig om de pvc vloer goed te kunnen plaatsen. Ook in nieuwbouw woningen, maar men verwacht dat je gelijk een vloer kan leggen, dient eerst het egalisatieproces te worden doorlopen voordat men een pvc vloer kan leggen. Na dit proces kan je elke pvc vloer kiezen die je maar wilt. Van stroken en vissengraat tot aan tegels aan toe. Er is dus voldoende keuze wanneer u voor een mooie pvc vloer kiest! Meer informatie? Voordat u een pvc vloer kiest is het handig om je goed in te lezen in de benodigde voorbereidingen. In dit artikel hebben wij je de basis uitgelegd van het proces en welke handelingen met dient te verrichten voor het leggen van een pvc vloer. Heb je toch nog vragen over het proces? Dan kan je altijd contact opnemen met een erkende verkoper. Zij zullen je graag te woord staan in de zoektocht naar jouw pvc vloer!

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken