Een ondervloer is belangrijker dan u denkt, welke ondervloer kiest u?

Als u een ‘zwevende’ vloer gaat leggen, zoals een laminaat- of een parketvloer, dan moet er altijd eerst een ondervloer gelegd worden. Voor welke ondervloer u kiest, dat hangt van een aantal punten af. Het is wel belangrijk dat u de juiste ondervloer kiest, de duurzaamheid van uw laminaat- of parketvloer hangt hier namelijk vanaf. Daarbij zijn sommige ondervloeren beter als u een hoger rendement wilt behalen of meer demping wilt bewerkstelligen. Maar vooral natuurlijk om te zorgen dat de vloer mooi geplaatst kan worden en ook mooi blijft.

Waar moet u op letten?

In het kort kunnen we stellen dat bij het kiezen van een ondervloer gelet moet worden op de volgende punten:

  • Het egaliserende vermogen
  • Warmte-isolatie
  • Geluidsdemping
  • De vochtdichtheid

Het egaliserende vermogen

Stel dat u laminaat of klik-pvc wilt leggen op een vloer die niet egaal is, bijvoorbeeld op een houten plankenvloer of op plavuizen. In dat geval adviseren wij de ‘groene plaatjes’. Deze groene ondervloeren zijn dé ondervloer platen voor parket en laminaat. Ze zijn gemaakt van fijnmazige samengeperste houtvezels en zijn hierdoor spanningsvrij, veerkrachtig, egaliserend, geluiddempend en ook goed isolerend. Door de hogedrukbestendigheid zijn ze ook geschikt voor klik-pvc.

Warmte-isolatie

Deze groene plaatjes kunt u dus ook gebruiken als extra isolering. Maar als u het laminaat of parket op een vloer met vloerverwarming wilt gaan plaatsen dan adviseren wij ‘Heat Foil’. Dit Heat Foil materiaal is een perfecte keuze bij een vloer met vloerverwarming of vloerverkoeling door zijn lage R-waarde. Hij geeft optrekkend vocht geen kans en deze ondervloer is geschikt voor alle laminaatsoorten. Daarnaast heeft hij ook een contactgeluidreductie van 10 decibel.

Geluidsdemping

Als de vloer van de ruimte gemaakt is van standaard beton en er zijn geen onderburen, dan kunt u gewoon een ‘alufoam’ als ondervloer nemen. Het is een betaalbare basis voor het leggen van laminaat, lamel- of fineerparket op een egale betonnen ondergrond. Het is eenvoudig te leggen. Bij de alufoam hoeft u niet speciaal een extra vochtscherm te leggen, het alufoam zelf heeft een aangehecht gemetalliseerd vochtscherm. Het materiaal is licht van gewicht en door de geringe hoogte is hij hoogte besparend waardoor men minder vaak de deuren hoeft in te korten.
Bent u toch op zoek naar een vloer die wat meer dempt, dan kunt u ook rubber in plaats van alufoam nemen. Rubber heeft een beter geluidsdemping en een hogere drukweerstand.

De vochtdichtheid

Soms kunt u beter eerst een apart vochtscherm aanbrengen voordat u een ondervloer legt. Meestal is dat het geval als er een vochtige ruimte onder de vloer aanwezig is. Dat kan soms voorkomen bij een vloer op de begane grond waar bijvoorbeeld een vochtige (kruip)kelder onder zit. Maar meestal is het voldoende om voor een vochtwerende ondervloer te kiezen. Ook hiermee voorkomt u dat het vocht in het laminaat of parket trekt. Ook hier is Heat Foil een uitstekende keuze.

Welke ondervloer?

Mocht het zo zijn dat u niet precies weet welke ondervloer u het beste kunt kiezen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze deskundige medewerkers kunnen u adviseren over de juiste ondervloer of andere nuttige informatie verstrekken.

Waarom een ondervloer?

In vergelijking met een houten vloer is een laminaatvloer een stuk dunner en instabieler. Een ondervloer geeft de vloer extra demping en zorgt dat de kwaliteit van de vloer optimaal blijft. De ondervloer absorbeert het geluid waardoor de vloer ook altijd minder geluid afgeeft als u er overheen loopt.

We zetten de voordelen van een ondervloer nog even voor u op een rij:

  • Het absorbeert geluid
  • Het loopt prettiger
  • Het kan optrekkend vocht tegenhouden
  • Het zorgt voor een beter warmte-isolatie en dus…
  • Lagere stookkosten

Is een ondervloer duur?

Een ondervloer hoeft echt niet altijd heel duur te zijn. Zeker met onze aantrekkelijke prijzen, blijft de ondervloer betaalbaar. Kijk goed welke vloer voor u de beste keuze is, want het is belangrijk dat uw laminaat of parket lang mooi blijft. Anders bent u nog duurder uit.

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken