Hoe duurzaam is een PVC vloer eigenlijk?
Een pvc-vloer staat bekend als een duurzame vloer. Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen overstappen naar een pvc-vloer. Met de huidige technieken is het ook een hele mooie vloer, die soms bijna niet van echt hout te onderscheiden is. Maar waarom is de pvc-vloer duurzaam? Komt het door de materialen die erin zitten? Of zijn er meerdere redenen waarom deze vloeren duurzaam zijn?
Wat zijn de aspecten van een duurzame vloer
Dat een pvc-vloer lang mee gaat is een van de redenen waardoor de vloer duurzaam genoemd wordt, maar laten we ook eens naar de andere aspecten kijken. Aan de onderstaande punten kun je zien of een pvc-vloer duurzaam is.
Als een vloer lang mee gaat, betekent het dat een vloer duurzaam is en bij een pvc-vloer is dat wel 10 tot 20 jaar. Vaak krijg je ook 10 tot 15 jaar garantie op de pvc-vloer. Dat zouden ze niet doen als het geen duurzame vloer zou zijn.
De pvc vloer recyclen
Als je besluit om de vloer vast te lijmen, dan is hij minder duurzaam. Een pvc vloer recyclen kan namelijk niet als hij verlijmd is. Ligt de vloer los dan kun je hem eventueel meenemen naar een andere woning, wat de vloer duurzamer maakt. Als de vloer vast zit, maar de nieuwe bewoner wil de vloer overnemen, behoudt de vloer zijn duurzaamheid. Het is namelijk het beste voor het milieu als je net zo lang met een vloer doet als dat ongeveer de levensduur is.
Welke stoffen worden er gebruikt
In sommige pvc-vloeren worden weekmakers gebruikt. Deze weekmakers worden gebruikt om pvc zacht en flexibel te maken en dus vooral bij het rubberachtige en zachte bovenlaagje van de pvc-vloer. Deze weekmaker-stoffen, waaronder flalaten kunnen geleidelijk aan vrij komen uit de vloer en dat kan schadelijk zijn voor volwassenen en kinderen. Kies daarom liever een pvc-vloer zonder deze weekmakers. Probeer te achterhalen welke weekmakers er worden gebruikt en hoeveel. Ook formaldehyde en zware metalen zijn niet echt goed voor de gezondheid, dus het is ook belangrijk dat je de hoeveelheid van deze stoffen in de vloer checkt.
Wat is de emissie waarde
Als er vluchtige stoffen uit een pvc-vloer vrijkomen dan kan dat gemeten worden. Die hoeveelheid noemen ze de emissie waarde. Hoe lager de emissie waarde, hoe beter. Helaas zijn er geen standaardregels voor. Het Duitse keurmerk DIBt heeft de strengste norm. Er zijn vloeren die geen gebruik maken van weekmakers of ze gebruiken eventueel bio-weekmakers. De bio-weekmakers worden opgebouwd met natuurlijke stoffen.
Een PU-toplaag
Een PU-toplaag bestaat vaak uit polyurethaan. Tijdens de productie van deze stof kunnen schadelijke stoffen vrijkomen, maar bij het eindproduct zijn de schadelijke stoffen voor het grootste deel verdwenen. Gek genoeg zijn de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de productie vaak net zo hoog als bij de verwerking van natuurlijke producten zoals hout, leer of wol. Het voordeel van de PU-laag is de mooie matte natuurlijke uitstraling. Daarbij zorgt deze laag dat de vloer een minimaal onderhoud nodig heeft, wat hem ook weer duurzamer maakt.
Hoogwaardige materialen zorgen voor een duurzame pvc vloer
Door het gebruik van hoogwaardige materialen wordt de vloer ook weer duurzamer. Soms heeft de pvc-vloer ook een kurklaag wat een natuurproduct is. Het voordeel van deze kurklaag is dat de warmte goed wordt geabsorbeerd en ook het geluid. Over het algemeen is een pvc-vloer een sterke vloer, onderhoudsarm en geluiddempend. Doordat hij geluiddempend is en goed tegen een stootje kan, is hij geschikt voor vele ruimtes. Er is ontzettend veel keus in pvc-vloeren, zowel wat betreft de kleur, het design als in afmeting. Ook de manier van leggen is verschillend. Misschien gaat de voorkeur uit naar wildverband, een visgraat, tegels, stroken, los of verlijmd. De pvc-vloer is meestal vochtbestendig en geschikt voor vloerverwarming, allemaal factoren die van een duurzame pvc vloer een gewilde vloer maken.