Zelf je pvc vloer leggen

Zelf pvc vloer leggen is prima te doen. Er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Ga je bijvoorbeeld klik pvc gebruiken of plak pvc. Bij het gebruik van plak pvc zal je je ondervloer moeten egaliseren. Als je dit artikel hebt gelezen, weet je alles over zelf pvc vloer leggen.

ZELF PVC VLOER LEGGEN: KLIK PVC

 

Stap 1: Schoonmaken van je vloer

Voordat je begint met zelf pvc vloer leggen, maak je eerst de ondervloer goed schoon. Nadat je klaar bent met stofzuigen, kun je gelijk beginnen met het leggen van de ondervloer.

Stap 2: Leggen van de ondervloer

Er bestaan verschillende soorten ondervloeren. Laat je in de bouwmarkt goed informeren dat je de juiste ondervloer aanschaft wat geschikt is voor klik pvc. De ondervloer rol je uit en snij je op maat met een stanleymes. Twee stukken ondervloer die los naast elkaar liggen, plak je met isolatietape aan elkaar vast.

Stap 3: Leggen van de klik pvc vloer

Nu kun je beginnen met het leggen van de klik pvc vloer. Dit werkt volgens hetzelfde principe als laminaat. Snij de planken op de gewenste lengte in met een stanleymes en breek de plaat vervolgens af. Steek de plaat schuin in de liggende strook en klik hem vast als je hem op de grond laat rusten.

Stap 4: Het leggen van de plinten

Nu werk je de vloer af met de plinten.

Een klik pvc vloer leggen is erg eenvoudig.
Bij het leggen van een plak pvc vloer komt meer werk bij kijken.
Dat verschil zit hem bij zowel het leggen van de ondervloer als het leggen van de pvc stroken zelf, die gelijmd moeten worden.

HET LEGGEN VAN EEN PLAK PVC VLOER

Stap 1: Schoonmaken van je vloer

Voordat je begint met zelf pvc vloer leggen, maak je eerst de ondervloer goed schoon. Nadat je klaar bent met stofzuigen, kun je gelijk beginnen met het leggen van de ondervloer.

Stap 2: Het aanbrenger van de ondervloer

Allereerst breng je een laag primer aan. Dit zorgt ervoor de egaline die je hierna aanbrengt goed hecht. Met het aanbrengen van de egaline egaliseer je de vloer. Na het aanbrengen van de egaline mag je 24 uur lang de vloer niet betreden zodat het goed kan uitharden.

Stap 3: Schuren van de onderlaag

Als de egaline na 24 uur is uitgehard, schuur je de geëgaliseerde vloer met een schuurmachine en daarna stofzuig je nogmaals de vloer.

Stap 4: Het leggen van de plak pvc vloer

Nu kun je beginnen met het leggen van de plak pvc vloer. Breng de lijm aan op de pvc stroken en plaats ze op de vloer. Ook plak pvc snij je het beste met een stanleymes op maat.

Stap 5: Walsen

Wanneer je klaar bent met het leggen, moet je nog over je vloer heen met een wals machine. Zo verdwijnen alle luchtbellen uit de lijm. Je kan nu gelijk al over de vloer lopen.

Stap 6: Het leggen van de plinten

Nu werk je de vloer nog af met de plinten.

Een alternatief als ondervloer voor plak pvc is het gebruik maken van een zelfklevende rubberen ondervloer.

De belangrijkste voor- en nadelen

Een voordeel van een zelfklevende rubberen ondervloer is dat het je veel tijd en werk bespaart met het egaliseren van je ondervloer. Een nadeel is dat je doorgaans een dunner pvc nodig hebt, wat kwalitatief minder is dan de dikkere pvc stroken.

Het nadeel van plak pvc is dat je meer werk hebt aan zowel het leggen van de ondervloer als de pvc vloer zelf. Een voordeel van een plak pvc vloer is dan weer dat de plak pvc vloer kwalitatief erg sterk is.

Het voordeel van een klik pvc vloer is dat hij makkelijk te leggen is. Een ander voordeel is dat ondanks het hoge kwaliteitsniveau van een plak pvc vloer, ook een klik pvc vloer kwalitatief hoogstaand is.

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken