Verschil tussen laminaat en PVC vloer

Als u toe bent aan een nieuwe vloer is het soms lastig om een keuze te maken. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende vloeren. Misschien gaat uw voorkeur uit naar vinyl of echt hout of misschien heeft nu liever een laminaat vloer. Of een pvc-vloer? Pvc- en laminaatvloeren zijn eigenlijk wel de twee populairste vloersoorten. Sterker nog, in eerste instantie lijken ze ook wel een beetje op elkaar. Dat maakt de keus weer extra moeilijk want wanneer kunt u nu beter voor pvc kiezen en wanneer voor laminaat?

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee vloeren?

Allereerst is er natuurlijk het verschil in materiaal. Een pvc-vloer wordt gemaakt van polyvinylchloride; een materiaal wat makkelijk te bewerken is. Laminaat bestaat uit meerdere samengeperste lagen. Hierdoor is laminaat meestal ook wat dikker. Bij beide vloeren heeft u een ruime keuze als het gaat om de verschillende dessins en kleuren. Beide vloeren kunnen ook in een visgraat gelegd worden. Zowel een pvc- als een laminaatvloer hebben een luxe uitstraling en ieder hebben ze hun eigen positieve kenmerken.

Het leggen van een pvc of laminaatvloer

Een pvc-vloer kan gelijmd gelegd worden of los met een kliksysteem en een laminaatvloer ook. Die kunnen alleen zwevend gelegd worden. Doordat de verlijmde pvc-vloer dunner en soepeler is, moet hij wel op een egale ondergrond gelegd worden. Meestal moet er eerst geëgaliseerd worden, zeker als de woning al wat ouder is. Dit is nodig om op een stoffige cementvloer de lijm niet hecht en daarom er een dun laagje egaline gegoten moet worden, zodat de lijm beter hecht. U kunt de vloer wel over een bestaande vloer leggen. Een beschadigd deel kan snel vervangen worden, mits dat deel natuurlijk niet verlijmd is. Ook een laminaatvloer is snel gelegd, zeker met de ingenieuze clicksystemen van tegenwoordig. Er zijn allerlei mogelijkheden om de laminaatvloer af te werken, zoals met bijpassende plinten in verschillende uitvoeringen.

Geluidsoverlast

Tussen de pvc-vloer en de ondervloer bevindt zich geen ruimte waardoor dit een uitstekende extra bescherming is tegen geluidsoverlast. Daarom is een pvc-vloer ook een prima keuze in een appartementencomplex of op een trap. Toch zijn de nieuwe laminaatsoorten ook al een heel stuk geluidsarmer en in combinatie met de juiste ondervloer kunt u de geluiden uitstekend dempen. Maar zo stil als een pvc-vloer is, dat zal helaas niet lukken.

Vloerverwarming

Veel plak pvc-vloeren kunnen geplaatst worden in een ruimte met vloerverwarming. Met de dunne verlijmde pvc vloer heeft u het beste rendement. De dunne vloer wordt rechtstreeks op de ondergrond bevestigd waardoor de warmte er sneller doorheen komt. het wat dikkere klik-PVC kan ook op een vloerverwarming, het meeste rendementverlies zit in het opstarten of aanzetten van de vloerverwarming. Ook veel van de laminaatsoorten zijn geschikt voor het leggen in een ruimte met vloerverwarming.

Het gevoel

Laminaat is van een dikker materiaal gemaakt wat een bijproduct van hout is. Dit maakt de vloer wat comfortabeler om op te lopen. De schuimonderlaag zorgt dat de vloer warm aanvoelt en dempt Een pvc-vloer voelt meestal wat harder en kouder aan, zeker als hij niet op een ondervloer is geplaatst. Bij klik-pvc heeft u ongeveer hetzelfde gevoel als laminaat.

Onderhoud

Laminaat en pvc vragen beide om weinig onderhoud. Regelmatig stofzuigen en om de twee weken even dweilen met een enigszins vochtige dweil is meestal genoeg. De laminaatvloer kan iets minder goed tegen vocht dan de pvc-vloer.

 

Waterbestendigheid

Niet alle laminaat soorten zijn even waterbestendig, dit verschilt per type laminaat. Als de vloer hier niet tegen bestand is, trekt het vocht in de naden en gaat de vloer bobbelen. Een pvc-vloer kan prima tegen vocht en is daarom ook geschikt voor de vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Toch zijn er ook laminaatsoorten die in de vochtige ruimtes geplaatst kunnen worden.

Prijs

Beide vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, hoewel de aanschaf van laminaat toch vaak net even wat voordeliger is.

Duurzaamheid

Een goede laminaatvloer is ontzettend duurzaam, maar ook pvc-vloeren zijn praktisch onverslijtbaar en tegenwoordig ook duurzaam. De pvc-vloeren hebben een extra PU-beschermlaag. Waardoor ze vaak ook voor drukbezochte vloeren geschikt zijn, zoals in de winkel of op het kantoor. Ook de betere laminaatsoorten hebben een speciale toplaag die de krasvastheid bevordert. Onder druk doen beide vloeren het ook goed. Krassen van hondenpoten of rennende kinderen kunnen ze beide goed aan. Toch is het pvc iets zachter dan laminaat waardoor het niet volledig immuun voor beschadigingen is. Meubels over de vloer slepen kan bij een pvc-vloer scheuren in de plank opleveren.

Het aanbod

Er is ontzettend veel keuze in laminaat. Verschillende kleuren, met glans of juist mat. Met of zonder groef, het kan allemaal. Ook op het gebied van pvc-vloeren komt er steeds meer keus.

Neem contact op voor de scherpste prijs!

Onze merken